Kehruuöljy on tekstiilikuidun voiteluaine joka tarkoitus on sähköisyyden poisto mm. karstauksessa ja kehräämisessä - tämän saman voi tehdä vettä käyttäen kun haluaa kunnioittaa villan upeita ominaisuuksia, tämä tapa ei vahingoita villakuitua.
Kehruuöljy on usein miten visusti vaiettu salaisuus - siis siellä missä sitä käytetään ja sitä käytetään tai sitä kuulemma Suomeenkin myydään "vaikka harva myöntää käyttävänsä". Mutta miksi? Miksi näistä ja väri- tai kiinnitysaineisen koostumuksista kerrota vaikka kysytään? Herää kysymys kysymyksen perään ja alkaa arvailut vaikenemisesta.
Eli suurin osa on omia havaintoja - jotkut siis ovat kertoneet - kukaan ei avoimesti asiaa kuitenkaan ole maininnut.
Alla se mitä saanut tietooni - kiitos tietolähteille.
On huomioitavaa villan ominaisuuksista se, että lampaanvilla hylkii kosteutta, mutta imee öljyä. Lampaanvillaa käytettään (jos saatavilla) öljyvahingoissa öljyn ihmetyttämiseen esim. tieliikenteessä jos öljyä on päässyt tielle.
Eli lampaanvillalla on hyvä imukyky öljyihin. Vaikka yleisimmin käytettävän kehruu öljyn tiedoissa kerrotaan, että "Voidaan helposti poistaa kankaista miedolla, vesipitoisella hankausjärjestelmällä" tuo on käännös ja tuossa huomio että kankaista ja hankaus. Kumpikaan ei sovi lampaanvillaan. Kun huomioidaan kuinka herkkä villa on vahingoittumaan kemikaaleista, joka tuo on, saatikka sitten poisto kemikaali ja hankaus.
Olen kuullut ohjeen että "49-asteinen vesi ja villanpesuainetta tai hiusshampoota" saa pois tuon kehruu öljyn villasta. Mutta ihmetyttää tuo tarkka astemäärä? myös se että hiusshampoita on jos jonkin moista, vähemmillä ja enemmillä kemikaaleilla. Ja kehruu öljyn käytölle peruste oli ettei vesi/vesihöyty riitä. Kuitenkin jo 1800-luvulla sitä on käytetty, eli riittää ja Isokummun Kehräämö käyttää nykyisinkin vain vettä- luultavasti ainoa kehräämö Suomessa joka toimii villan parhaaksi. Ilmeisesti riittävyydellä on tarkoitettu, että tuotannollisesti hidasta, eli mennään ns. rahankiilto silmissä.
Käsin rukilla kehrätyt villat ja käsikäyttöisellä kastamyllyllä karstatut villat usein miten on kehruu öljyttömiä, mutta sekin on hyvä tarkistaa, jos haluaa olla aivan varma.
Kemikaali on terveydelle vaarallinen, jos pakkauksen vaaramerkinnässä on jokin seuraavista neljästä GHS-varoitusmerkeistä:
GHS05 – syövyttävä
GHS06 – välitön myrkyllisyys
GHS07 – terveysvaara/vaarallinen otsonikerrokselle
GHS08 – vakava terveysvaara
Lihavoidulla punaisella tekstillä olevat merkit löytyy tästä yleisimmin Suomessa käytetystä kehruuöljystä - eli kaksi neljästä ja ysikin merkki vaarasta on liikaa.
Yhden erittäin yleisesti villalle ja synteettisten kuitusekoituksille käytettävän Kehruuöljyn tietoturvallisuustiedotteen mukaan:
Kehruu öljyä käyttäjälle (eli karstauksen/kehruun yhteydessä) turvallisuus lausekkeet mm.:
- Käytä aineelle sopivia suojakäsineitä/tiiviitä silmiensuojaimia/kasvosuojainta.
- Huolehtia hyvästä ilmastoinnista alueella.
- Jos kemikaalia joutuu silmiin - Huuhdo huolellisesti ja ota välittömästi yhteys Myrkytystietokeskukseen/lääkäriin.
- Ärsyttää ihoa.
- Vaurioittaa vakavasti silmiä.
- Vesistövaarallisuusluokka 1 (oma luokitus)
- Ei voida hävittää talousjätteiden kanssa.
- Ei saa päästää viemäristöön.
Muut tiedot - asiaan kuuluvat lausekkeet:
H301 myrkyllistä nieltynä
H311 Myrkyllistä joutuessaan iholle.
H314 Voimakkaasti ihoa syövyttävä ja silmiä vaurioittavaa.
H315 Ärsyttää ihoa
H317 Voi aiheuttaa allergisen ihoreaktion.
H318 Vaurioittaa vakavasti silmiä.
H319 Ärsyttää voimakkaasti silmiä.
H330 Tappavaa hengitettynä
H373 Saattaa vahingoittaa elimiä pitkäaikaisessa tai toistuvassa altistumisessa.
H400 Erittäin myrkyllistä vesistöille
H410 Erittäin myrkyllistä vesistöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia.
Nämä tiedot yleisesti käytetystä aineesta on elokuulta 2021
Kansikuvan merkki sivullani kertoo, että kyseistä ainetta tai ylipäätään mitään kehruu öljyä ei ole käytetty lampaanvilloissa joissa tuo merkki sivullani on.
Huovuttajana olen sitten ollut seuraava, joka on saattanut altistua, aiemmin kun käytin muiden kotimaisten kehräämöjen huovutusvilloja. Nyt käytän Isokummun Kehräämön karstavilloja joiden karstaus tehty ilman kehruu öljyä, veden avulla. Ensimmäisen kerran kuulin elokuussa 2022 että tuollaista ainetta ylipäätänsä käytetään.
Olin selvittänyt väriaineiden vaikusta, jo useamman vuoden ja ollut siinä käsityksessä, että luonnonsävyt on kemikaalivapaita. No väärässä olin.
Joulukuussa 2021 saadessani kotimaiselta kehräämöltä villalähetyksen luonnonsävyssä. Ihmettelin, että miksi ne haisee kuin "autonhuoltomontussa" olleilta. Kysyin, kysyin uudelleen, lopulta kiertelevä kaarteleva vastaus jotenkin niin "että kehruu koneet öljytään.... " no mutta eihän sitä öljyä pitäisi päästä villoihin. Parempaa vastausta en saanut muuta kuin, että heillä tavoitteena avoin ja läpinäkyvä tuotantoketju... Olin tavallaan umpikujassa. Etsin sitten villoja suoraan lampureilta. Pesu ja ettekin kuivatus tiloissani oli haastavaa ja käsi karstamyllyllä karsaus tosi hidasta.
Muutaman mutkan kautta löysin Isokummun Kehräämön ja "kehruu öljy" vyyhti alkoi purkaantua. Eli siis tuo elokuu 2022. Samoihin aikoihin juttelin erään toisen lampurin kanssa ja siinä sitten tuli puheeksi tuo kehruu öljy. Sain kuulla, että kun hän oli saanut samaiselta kotimaiselta kehräämöltä villansa takasin... hän käytti sanontaa "ne ui öljyssä"... eikä mitään selitystä.
No kun itse olin siirtymässä kehruu öljyttömiin niin siinä sitten vuosi vierähti, mutta uteliaisuus heräsi vielä tuohon kehruu öljyyn. Siitä sain sitten tarkempaa tietoa ja olin kyllä aika järkyttynyt. Vanhoista villoista huovuttaminen loppui siihen. Enää ei ole, edes valmiita saunahattuja kyseisistä villoista.
Tosin huovutuksessa, jos tieto "peseytymisestä" pitää paikkansa niin kyseiset villat ovat ainakin osittain peseytyneet. Laiha lohtu oli se, että oikeastaan kaikki muutkin huovutetut, eli toisten valmistamat saunahatut sisältävät (suurella todennäköisyydellepä - sillä kun sitä ei kerrota) kehruu öljyä.. no ei se oikeasti lohduttanut.
Nyt kaikki Satu ja Sami-saunahatut ovat kehruu öljy vapaita ja tulevat Isokummun Kehräämöltä.
Isokummun Kehräämön lampaanvillat valmistetaan luomusertifioidusta suomalaisten alkuperäisrotuisten luomulampaiden villasta. Villan kerintä ja pesu tehdään siellä itse, samoin kuin koko ketju karitsasta langaksi. Eläinten hyvinvointi, ruokavalio ja aivan kaikki vaikuttaa kuidun laatuun. Sitä myöden myös langan laatuun.
Pesu tehdään kuitua vahingoittamatta ja kemikaalijäämät minimoiden.
Kehruuprosessi suoritetaan ilman petrokemian tuotteita. He käyttävät staattisen sähkön poistoon ainoastaan vesisuihketta ja vesihöyryä. Ei se helpoin ja nopein tapa, mutta varmasti luonto- ja käyttäjäystävällisin.
Päivitetty
2024-04-23
2024-03-08