Näin huovutan saunahatun



Mistä on by itu Satu sau­na­ha­ttu tehty? 

Huovutan käsin kotimaisesta Suomenlampaan villasta Isokummun Lammastilan luomulampaiden villasta, joka on karstattu Isokummun Kehräämöllä (n. 3 km päästä lammastilasta), jossa pesu tehdään kuitua vahingoittamatta ja kemikaalijäämät minimoiden. Kehruuprosessi suoritetaan ilman petrokemian tuotteita. Kehräämö käyttää staattisen sähkön poistoon ainoastaan vesisuihketta ja vesihöyryä. Ei se helpoin ja nopein tapa, mutta varmasti luonto- ja käyttäjäystävällisin. Eli ilman kehruu öljyä (Kehruu öljy on yleisesti käytetty tekstiilikuidun voiteluaine, jota käytetään työvaiheissa syntyvän sähköisyyden poistoon. Yleisemmän käytetyn aineen Käyttöturvallisuustiedoissa aineen kerrotaan olevan mm. syövyttävä iholle joutuessa – karstaus vaiheessa). Kaikissa 03-2023 jälkeen huovutetuissa saunahatuissa on ripustuslenkki vakiona.

Huovutan kotimaisella luontoystävällisellä saippualla, usein miten valmistajalleen myyntiin kelpaamattomilla saippuapaloilla.

Luonnonvärit voivat hieman vaihdella kerintä/karstauserästä riippuen. Värjätyt värit myös värjäyserästä riippuen voi vähän vaihdella. Kuva/teksti itsessään väreineen myös elää käsin huovutuksessa jonkin verran. Saunahaun taakse tulee puumerkkini - by itu – huovutettuna, värimaailmaan sopivalla sävyllä. 

Värjäyksessä käytän Greener Shades GOTS-standardin mukaisilla väreillä - väri kiinnitetty sitruunahapolla. raskasmetalli vapaita värejä (valmistajantieto).

Yllä oleva video on ajalta jolloin käytin mäntysopaa - nykyisin enkä pitkään aikaan ole käyttänyt. Mieli kuva lapsuudesta "matot pestään laiturilla mäntysuovalla eikä vahingoiteta luontoa" on muuttunut - ehkä tuotteen sisältö ja käsitteet mikä on ympäristölle hyvä muuttunut myös. Joten etsin paremman vaihtoehdon. 

Satu-saunahatut

Nämä huovutan käsin ns. märkähuovutuksella, kotimaisista villoista. Satu-saunahatut ovat elokuusta 2022 ja täysin elokuusta2023 kotimaista suomenlampaanvillaa. 


Käytännössä

Ihan alkujaan se lähti koon etsimisestä, kun malleja kokeilin, eli minkä kokoinen muotti antaa minkäkokoisen valmiin tuotteen. 



Tässä videokooste ihka ensimmäisestä Satu-saunahattu huovutuksesta. Tämän jälkeen tekniikkaa kehittänyt ja tietty kehittynytkin olen. 


Sitten

Tämän jälkeen, kun muotti on tehty, niin ennen huovuttamista punnitsen tarpeellisen määrän villaa, laitan veden kiehumaan ja valmistelen huovuttamispaikan (pöytä vanha kph-hyllykkö, pöytätaso (keittiön peitelevyistä pelastettu taso, oli menossa kaatopaikalle).

Kun muotti on saanut riittävästi villaa ympärilleen, otan muotin pois ja jatkan muokkaamista. Sitten tulee huuhteluvaihe, jossa vuoroin kylmää ja kuumaa vettä ja huom. huovuttaminen jatkuu käsin tässäkin kohti. Kun saunahattu on huopunut, kierrän kuivaksi ja asetan toiseen muottiin kuivumaan. Kuivuminen vie yleensä aikaa noin vuorokauden, jotkut mallit vaativat peräti kaksi päivää. 

Kun saunahattu on kuiva se on valmis sillä nykyään huovutan siten ettei viimeistelyä ja hukkaa synny. Enää en myöskään käytä pintaan kiinnitettäviä tuotemerkkejä vaan huovutan "puumerkkini" - näin tehden saunahatussa ei ole mitään saunaan sopimatonta materiaalia (mm. Lapinnoita ja Poppamies poikkeavat). Sitten kuvaan ja videoin. Vielä hintalappu ja kuvien ja videon käsittelyt, että voi laittaa verkkokauppaan. Ja sitten jokainen saunahattu vie saman ajan oli niitä sitten yksi tai kymmenen. Huovutan siis märkähuovutus tekniikalla käsin ja se on kyllä fyysistä hommaa.


Usein kysytty - kuinka kauan aikaa menee saunahatun huovuttamiseen?

Nyt en kerro tuntimäärää, mutta yksikään saunahattu ei synny - alusta loppuun - tunnissa.
1. vrk - Esivalmistelut
2. vrk - Huovutan (punnitsen villat - huovutus - huuhtelu ja kuivumaan laittaminen) heti aamusta-aamupäivästä ja eri malleihin kuluu eri määrä aikaa
3. vrk - Useimmat mallit kuivuvat yön yli jotkut saattavat vaatia kaksikin - koska nykyisin en käytä erikseen ommeltavia tuotemerkkejä ja huovutan siten ettei hukkaa synny, niin sellaiseen viimeistelyyn ei mene aikaa - mutta saunahatun kuvaaminen, tuotelappujen täydentäminen sekä liittäminen saunahattuun ja laittaminen verkkokauppaan myyntiin vie oman suloisen aikansa.

Lisäksi  maksan huovutusvilloista ja väreistä ihan saman hinnan kuin kuka tahansa kuluttaja.


Muutama sana huovuttamisesta.

Usein puheessa ja myynti-ilmoituksissa puhutaan "huovutetuista" tuotteista. Huovuttamista on monenlaista.

 - Märkähuovutus, jota monet kutsuvat siksi oikeaksi tavaksi huovuttaa, no mutta se tapahtuu siis käsin ja näin olen Satu-saunahatut huovuttanut.

- Huovutus pyykkikoneessa, eli ensin neulotaan ja sitten kone hoitaa varsinaisen huovuttamisen. Jos neule on koneelle neulottu ja sitten huovutettu, niin itse en juurikaan käsityöstä kehtaisi puhua. Itselläni kyllä tuotekuvauksissa on maininta työ tavoista eli Sami-saunahatut olen käsin neulonut ja konehuovuttanut. 

- Neulahuovutus - käsin, tätä käytän lisukkeiden eli huopahahmojen tekemisessä tai hahmojeni silmien valmistuksessa, toki ne sitten märkä huovutan kyseisiin malleihin sitten tarpeen mukaan. 

- Huovutetun työn nimikointi neulahuovutuksella. Tätä olen joskus tehnyt, mutta huomannut että saunahatussa se on kestämätön vaihtoehto. Eli se on "päälle liimattu" - villaa molemmat mutta toinen kokenut huovutuksen toinen ei ja kun kuuma sauna ja kylmä avanto - vaikutukset kohtaavat, jälkeenpäin neulahuovutettu lähtee elämään omaa elämäänsä ja voi pullahtaa irti.

- Neulahuovutus - koneellinen. Ei itsellä käytössä, mutta luultavasti suurin osa näistä saunahatuista, jotka paloista saumurilla koottu yhteen, ja ovat markkinoilla toteutetaan neulahuovutetusta levystä. Tässä villa ei välttämättä ole sitä pehmeintä, ja sen kyllä monissa valmiissa huomaa. Karkeus saattaa johtua siitä, että siellä on mukana myös ns. kakkosluokan villaa, eli esim. jalka villat. Tämä tosin vain päättelyä.

- Neulahuovutus – kotikoneella. On myös ompelukoneita, joihin voi vaihtaa huovutusneulan. Videoita tällaisesta nähnyt, mutta näytti varsin hitaalta ja no sähkökin vievältä. Tällä tavoin huovutetun saunahatun kestävyydestä en osaa sanoa, mutta pienoinen ennakko epäilys on, että itse en ostaisi, tai siis en ostaisi, ei epäillystäkään siinä.

Käsityönä ja käsin huovutettu eivät ole synonyymeja. Monesti näkee kovin mainostettavan ”kotimaiset käsityönä valmistetut saunahatut” – Itselläni jokainen sana totta, myös se on totta, jos valistettu koneellisesti, käsin avustettu ja viimeistelty. Villan alkuperä ei tällaisesta selviä. by itu Satu-saunahatut ovat aina käsin huovutettuja kotimaisesta lampaanvillasta.