by itu - saunahattukauppa.fi - byitu.fi @ byitu.fi - 040 37 151 30 - Info in English


Ostoskori

Miten saunahattua käytetään?

Miten saunahattua käytetään?

Se on hyvin yksinkertaista: Saunahattu päähän ja löylyihin. Sun hiukset voi olla kuivat tai märät, sillä ei ole

Miten saunahattua käytetään?

Nämä koskevat huovutettua saunahattua – tai siis sitä oikeata kunnollista saunahattua.

Se on hyvin yksinkertaista: Saunahattu päähän ja löylyihin. Sun hiukset voi olla kuivat tai märät, sillä ei ole väliä. Toki ensin kannattaa poistaa mahdolliset hintalaput ja merkit. Jos tekijän tuotemerkki on muuta kuin hengittävää luonnonmateriaalia niin nekin kannattaa poistaa – varsinkin isommat, sillä niiden pintaa saattaa kertyä likaa, etenkin savusaunassa. Nahka tai keinonahka, no jos jollain nahkatuotteita niin huomannut, että millaista hoitoa ne vaativat. Myöskään muut ommellut kangasmerkit (rajatapaus pellavalle tehdyt - toki lanka on polyesteriä) eivät tuo lisäarvoa silloin kun kunnollisesta saunahatusta on kyse. 

Saunahatun ensisijainen käyttötarkoitus paikkoja on sauna, palju ja avanto. On huomioitava kuitenkin, että saunan lämpö ja sitten avannon käynnin kylmä ilma saattaa aiheuttaa muutoksia. Kuuma-Kylmä ovat yksi huopumisen vaiheita joten ei ole mahdotonta, että villa alkaa elää. Haituvien synty on siis ihan villan ja olosuhteiden tulos. Tämän toki voi välttää hankkimalla kaksi saunahattua.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että olit sitten menossa saunaan, paljuun tai avantoon niin samalla saunahatulla kaikkiin. Vai tulisiko mieleesi kastella ja pakastaa saunahattu ennen avantoon menoa? Niinpä tällaisia käyttöohjeita olen lukenut ja kuullut, sekä niihin vastannut. 

Saunahattua ei tule kastella – eikä etenkään pakastaa märkänä. Tällaisia ohjeiden antajat, eivät ehkä puhu oikeanlaisten saunahattujen käytöstä – tai eivät vaan yksin kertaisesti tiedä.

Saunomisen jälkeen on hyvä asettaa saunahattu kuivumaan eli tuulettaa, tällöin olisi hyvä, että saunahatussa olisi ripustuslenkki. 

On myös hyvä huomioida villan ominaisuudet ja käyttäytyminen eri "kemikaalien kanssa". 
1) Eli lampaanvillan kuitu vahingoittuu herkästi kemikaaleista. Tämä etenkin siinä mielessä on hyvä huomioida, jos käyt uimahalleissa jossa allasvesi kloorataan. Vaikka uidessa saunahattu ei sinulla olisikaan, mutta märät kloorilliset uikkarit ja siihen päälle saunahattu kotiin lähtiessä, voi aiheuttaa vaurioita saunahatulle ja värin haalimista.
2) Merivesi pehmentää villakuitua - pehmeämpänä villa on alttiimpi "kulumaan puhki" jos kovaa vetoa. Meriveden tiedetään heikentävän ainakin elastaania joten se saattaa myös aiheuttaa saman lampaanvillalle.

Jos joudut kiskomaan saunahatun päähäsi, se on pieni - saunahattu ei saa olla pieni, mieluummin vähän liian iso.

Lauteillehan ei saa jättää kuivumaan, etenkin jos saunot harvoin voi vaatekoi, tai jyrsiä löytää tiensä saunahattuusi – saunat kun ovat yleensä aika hämyisiä paikkoja – vaatekoi suosii pimeitä ”koloja” ja tietty villaa. Eli valoisaan paikkaan odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Lampaanvillan taas nostaessa suosiotaan, niin toki myös ”ns. ei enää koita tapaa” väitteet ovat vääriä. 

Isoissa marketeista myydään Punaseetripuun palasia, ne ovat myrkyttömiä. Ne eivät tapa vaan toimivat kartoittavalla tavalla... ikävän vieraan. Myös Laventelin ja muiden eteeristen öljyjen tuoksut ovat vaatekoita vieroittavia. Punaseetripuun öljyäkin löytyy netistä löytyvistä verkkokaupoista, joten olemassa oleviin paloihin voit sitä sitten suihkutta, eikä sun tarvitse ostaa uusia palasia.

Tämä teksti on Saunahattu.info sivulta siirretty ja...

Päivitetty 2024-03-28

Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi