by itu - saunahattukauppa.fi - byitu.fi @ byitu.fi - 040 37 151 30 - Info in English


Ostoskori

by itu - vuodesta 2010 alkaen - Vantaa - Hartola - Sastamala

by itu - vuodesta 2010 alkaen - Vantaa - Hartola - Sastamala

Taustat, joista lähti matka - erilaisten vaiheiden kautta - kunnollisen saunahatun syntymiseen. Lue lisää...

"Nimi kulkenut jo 1990-luvun puoli välissä matkassa samoin 2004 olleessa har­joi­tus­teh­tä­väs­sä, mutta tuolloin ei mulla ollut pienintä aa­vis­tus­ta­kaan, että siitä tulisi lo­ka­kuus­sa 2010 toi­mi­ni­me­ni". 


by itu nimi tulee lempinimestäni Itu. Jo 1990-luvulla neuleisiini neuloin "by itu" - tekstin ja taloushallinnon merkonomin opiskelujen yhteydessä 2004 harjoitustehtävässä perustin toiminimen by itu, mutta silloin se jäi vielä vain harjoituksiin ja mieleni sopukoihin, kun sitten loppuvuodesta 2010 siitä tuli ihan oikeasti toiminimeni. Tuolloin itämaisen tanssi harrastukseni kautta päädyin tekemään kotisivut Tanssitalo Juulialle, joten käsityöt eivät olleet silloin vielä mukana, muuta kuin harrastuksena.  2010
Perustettu 25. lokakuuta. Oli muuten sateinen ja hyvin tyypillinen syyspäivä tuo. Muistan kun samaisena päivänä hain uuden läppärin Itiksen Prismasta ja ajelin työpäivän päätteeksi silloiseen kotiin Vantaan Ilolaan sitä käynnistämään. Tuolloin vielä läppärit piti käynnistyslevykkeillä ”ajaa sisään”.

2011
by itu käsitöiden tuoteperhe ei lähtenyt minulta ns. lapasesta, vaan kantapään kautta, eli sukista. Vilukissa ja palelevat varpaat sekä taito neuloa villasukat. Siirtymä tapahtui, kun kotisivujen teko Tanssitalo Juulialle loppui muuttoni vuoksi Vantaalta Hartolaan kesällä 2011. Villasukat toisensa perään, siten kysyttiin pipoa ja lapasia jne.

2013
Vuonna 2013 avautui karulla tavalla mahdollisuus harrastaa, ja rönsyn lailla by itu käsityöt valtasivat toiminimeni tuotevalikoiman. Pidempään olin jo haaveillut, että pitäisi käydä jollain kurssilla märkähuovuttamiseen ja kuin lähes tilauksesta (2013) Sysmän Kirjakaupalla pidetyn Neulahuovutuskurssin seurauksena, kävin maaliskuun puolivälissä yhdellä noin viiden tunnin märkähuovutuskurssilla. Se oli todella pintapuolinen kurssi, jonka totesin kun, kasa villaa valtasi kotini ja aloin huovuttamaan. Mutta työ tekijäänsä opettaa. 

Syntyi ensimmäinen Satu-saunahattu, joka nykyään pehmusteen/ pannumyssyn virkaa toimittaa, mutta ideat halusivat sormista ulos niin eihän siinä muu auttanut kuin jatkaa. 

2014
Keväällä 2014 hain by itu käsitöille Avainlippu-merkin, myönnetty 04. kesäkuuta. Koska rönsyän, niin täytyyhän ne sitten johonkin myyntiin laitta. Verkkokauppa eli Luovimon nettipuoti avasi ovensa ensi kertaa keväällä 2014. Kaikkea en itse ehdi käyttää, joten Luovimon nettipuodista löytyivät vapaana olevat ihanuudet sekä hassut hatut.

Satu-saunahattu oli tuolloin jo kestosuosikki. Persoonallinen huivi ylellisestä alpakkalangasta huovutettuna, käsin neulottu poncho (viitta) näitäkin useampia malleja. Säärystimet (joogasukat), pipo tai myssy. Kodinsisustus tuotteet on huomaamattani päässyt myös valikoimaan kuten mm. Torkkupeitto, Pannumyssy, Lasinalunen tai Juomasuoja. 

Ensimmäiset tuotteisiin kiinnitettävät by itu - tuotemerkit tulivat töihini. Ne olivat pieniä tarkoituksella, alkuun tikkukirjaimin, myöhemmin saatavilla kaikki pienellä – tekstillä. Näitä tilasin netistä ja olivat keinokuitua ja valmistettu luultavasti Tanskassa. Tämä seikka vaivasi koko tuon merkin käytössä olo ajan. Lähes kaikista tuotteistani löytyy pieni "by itu" tuotemerkki - se kertoo sinulle sen, että sen olen itse tehnyt - Saunahatuissa se on kaikissa, oikeastaan villasukat ja jotkut säärystimet ovat tuotteita, joissa sitä ei välttämättä ole, etenkin alkuaikoina.

Marraskuussa osallistun ensimmäistä kertaa Tampereen Kädentaitomessuille.

2015
Kiertelin Päijät-Hämeen alueella viikonloppuisin erilaisissa tapahtumissa myymässä tuotteitani. Myös viimeisen kerran Hartolan markkinoilla.

2016
Syyskuussa muutto Sastamalan Mouhijärvelle, ei sinänsä muuttanut yritystoimintaa, tai no villavarasto sai enempi tilaa.

2017 
Yritystoiminnan kannalta hiljaisempaa sillä olin ns. ”siviilitöissä”.

2018
Sisäinen muutto Mouhijärvellä tuotti: "Jouluksi kotiin" eli joulukuussa 2018, by itu "Luovimon Puoti" sitten sai uudesta kodistani yhden huoneen.

2019
Keväällä 2019 tuotteisiin kiinnitettävät by itu tuotemerkki uudistui, ja se on myös kotimaiselta yritykseltä Lahdesta. Saatavilla oli puuvilla nauhalle painetulla tekstillä. Koko ei juurikaan muuttunut. Mutta oli sentään kotimainen ja luonnonmateriaalia.

Kesäkuun 2. lauantaina olleilta Huopafestareilta käynnistyi tapahtuma josta syntyi huopapehmoeläin SaunaSaurus. Hänen myötään jo takaraivossani ollut ajatus keskittyä pääasiassa saunahattuihin vahvistui hänen ”piiskuroidessa” kyseiseen suuntaan.Kesäkuussa Luovimon puoti sai nimekseen kesäkuussa 2019 "by itu - pieni Saunahattukauppa Koivukujalla”, luonnollisesti Vihtakujaa vastapäätä.Lokakuussa 26. vietettiin yhdistetyt 9-vuotis synttärit ja pienen Saunahattukauppa Koivukujalla avajaiset. 

2020
Heinäkuussa oli uudelle alustalle siirtyneen verkkokaupan avajaiset. Verkkokaupan nimi luonnollisesti Saunahattukauppa.fi

2021
12.11.2021 eli 121121 saunahattuja olen huovutettu päätoimisesti. Matka parempaa saunahattua on käsityömatkallani kiteytynyt, samalla opettaen ”Millainen on hyvä saunahattu?”

10 päivää myöhemmin tuli täyteen 1000. myytyä saunahattua, eli 22.11.2021.

2022
Alkuvuonna 2022 tuotteisiin kiinnitettävät by itu tuotemerkin materiaalikin päivittyi saunahattujen arvoiseksi eli muutoin 2019 kaltaiset mutta pellavalle painettuna, ja edelleen samasta Suomalaisesta yrityksestä. 

Keväällä hankin raakavillaa, opettelin pesun, sitten karstasin ja osan tammikuussa hankkimallani sähkörukilla kehräsin langaksi. Opettavainen projekti kaiken kaikkiaan.Loppu kesästä päätin, että luovun viimeistään, kun seuraava uusinta hakemus tulee tehdä, Avainlipusta, sillä tuotteeni ovat Avainlippuakin kotimaisempia. 

Elokuun puolivälin paikkeilla löysin kehräämön, joka vastasi arvomaailmaani villan suhteen ja päätin lokakuussa, että siirryn kotimaisesta lampaanvillasta vielä kotimaisten alkuperäisrotujen villoihin eli Suomenlampaanvillaan sekä Kainuun harmaksen harmaan ja ruskean sävyihin.

Marraskuussa tuotemerkki tai pikemminkin puumerkkini uudistui ja aloin huovuttamaan sen suoraan saunahattuun. Näin siis Suomenlampaan ja Kainuunharmas lampaiden villoihin. Kotimaiseen lampaanvillasta huovuttamiin käytän loput pellavalle painetut merkit niin kauan kuin niitä riittää.

10. joulukuuta tuli täyteen 1500. myytyä saunahattua.

2023
Perinnesaunottajat ry:n kannatusjäsenyys alkoi. Liityin myös Mikro- ja Yksinyrittäjät ry:n

06.03.2023 vapaus liitosta jonka toimintaperiaatteet sotivat heidän omia sääntöjä vastaan.

Elokuussa huovutin viimeiset saunahatut kotimaisesta lampaanvillasta ja marraskuun loppuun mennessä ne kaikki oli myös myyty.
Jaa käyttämällä suosikkipalveluasi