Hoito-ohjeita


Saunahatun pesu on helppoa ja yksinkertaista - sillä sitä ei tarvitse pestä


Hoito-ohjeita by itu saunahatuille ja muille tuotteille


Ensinnä on hyvä tietää muutama seikka lampaanvillan ominaisuuksista, se on luonnostaan:
- Hengittävä luonnonmateriaali
- Luonnostaan antibakteerinen
- Likaa hylkivä
- Hajua hylkivä
- Kosteutta hylkivä

- Lanoliini (villavaha) ei ole huono asia, vaan mahdollistaa osan edellä mainituista asioista ja sillä myös kerrotaan olevan hoitava vaikutus (esim. varvasvälivillat) - toki myös jotkut voivat olla sille herkkiä.
- Lampaanvillan syttymispiste on noin 2-kertaa korkeampi kuin esim. puun, puuvillan taikka pellavan. Sitä kutsutaan joissain yhteydessä "paloturvalliseksi materiaaliksi" 

Nämä on ominaisuuksia joiden takia lampaanvillasta huovutetun saunahattu on paras ja kunnollinen valinta saunahatuksi ja sen hoidoksi riittää pelkkä tuuletus. On silti huomioitava että erilaiset käsittelyt heikentävät edellä mainittuja asioita.

Lampaanvilla on herkkä vahingoittumaan
Kemikaaleista (esim. kehruu öljy = tekstiilikuidun voiteluaine), 
Väriaineista, voimakkaista ja vähemmän voimakkaimmista (esim. happovärit),
Värien kiinnitysaineista (esim. muurahaishappo, etikka)
Merivesi pehmentää - mutta luultavasti myös sitten heikentää kestävyyttä. Meriveden tiedetään heikentävän mm. elastaania, mutta varmaa tietoa ei ole mitä lampaanvillalle tapahtuu.

Lampaanvillasta huovutetun saunahatun pesussa tulee käyttää villavaatteille suunniteltuja pesuaineita ja pestä kädenlämpöisellä vedellä - käsin huovutettua saunahattua ei tule pestä edes pesukoneen villaohjelmalla. 

Vaikka saunahattua ei tule kastella (jos ei pakottavasta pesusta kyse) - se saattaa kostua - syystä tai toisesta, niin märkää lampaanvillaista tuotetta ei tulisi asettaa kuten esim. villapaitaa henkariin roikkumaan, sillä se venyy ja harteille muodostuu "villamuskelit". Lämmin ja märkä villa voi repeytyä liiallisessa venytyksessä.

Tuholaistentorjunta:
Villa on taas yleistynyt, ja on hyvä ennakkoon hyvä huomioida, että koit ovat näin ollen myös yleistyneet, mitä tulee kuultuihin ja luettuihin keskusteluihin. Esimerkiksi punaseetripuunapaset ovat myrkytön koin karkottaja - samoin laventelin tuoksu ja muut eteeriset öljyt. Älä kuitenkaan käytä/suihkuta näitä saunahattuun vaan johonkin muuhun ja laita tarvittaessa saunahatun viereen. Google tiedon mukaan koi pesii pimeissä rauhallisissa paikoissa joten mökkisauna pimeään jätettynä (esim. talven yli) saattaa keväällä odottaa ikävä yllätys. Eli tuuletus valoisassa paikassa. Myös jyrsijät tykkää rakentaa pesän villasta, jos esim. siellä mökillä rauhassa saatavilla.

Olen myös kuullut, että lemmikit tykkäävät villasta ja saattavat retuuttaa saunahatun tai muun villatuotteen palasiksi.


Satu saunahattu:

"Tuuleta, tuuleta ja tuuleta - näin helppoa se on, kun sinulla on saumaton huo­vu­tet­tu sau­na­hat­tu"

Lampaan villan ominaisuuksiin kuuluu ns. itsepuhdistavuus, eli pelkkä tuuletus riittää. Talvella voit laitaa ensin hatun mukautumaan lämpötilaan ja sitten "lumi pestä" ja tietenkin puhtaalla lumella. Älä heti lämpimästä heitä lumeen, silloin siihen tarttuu lumi ärhäkästi kiinni, ja sehän ei ole tarkoitus. Toki ääritilanteessa voi pesaista ihan kädenlämpöisellä runsaalla vedellä ja villanpesuun tarkoitetulla saippualla (PH neutraali eli 7 tai hivenen alle) ja huuhdella huolellisesti, sitten kierää kuivaksi ja muotoilla märkänä päässään ja asettaa hatun kuivumaan, tämä saattaa kutistaa, etenkin jos huuhtelet kylmällä vedellä, eikä tarkoituksesi ole yrittää pienentää saunahattusi kokoa.

Mutta oikeasti tuuleta ja käytä - se on vaan niin helppoa. Lisäksi säästyy luonto, kun ei "vaikka muiden pyykkien mukana menisikin" tarvitse pestä.

Jos kyseessä on jonkinlainen muu kuin saumaton ja huovutettu saunahattu niin noudata valmistajan ohjeita.

Hoito-ohjeet tii­vis­tet­ty­nä:

1. Tuuleta
2. Tuuleta
3. Tuuleta
4. Lumipesu
5. Hel­lä­va­rai­nen käsinpesu villanpesuaneella
6. Huo­vu­tet­tua sau­na­hat­tua ei koskaan pidä pestä koneessa.


Entäpä savusaunassa nokeentunut saunahattu? Nokihan on omalla tavallaan haastava lika.

1. Anna saunahatun kuivua, jos kostea.
2. ”Kopauttele” ravista - tuuleta
3. Niksi-Pirkasta löytyi kuulemma toimivakin ohje – vanha tuttu – ei sukkahousut, vaan ”jeesusteippi”. Toiminta ajatus sama kuin vaikka koiran karvojen poisto vaatetuksesta.
4. Pehmeällä harjalla harjaus vinkataan myös siivous sivustolla.
5. Jos vielä tarvetta niin vedellä ja nestemäisillä pesuaineilla, joiden sopivuus on hyvä tarkistaa ennen käsittelyn aloitusta ns. ”täsmä” pesuna. Pesu tulee suorittaa loppuun, ettei jää turhia jälkiä.
6. Älä pese pyykinpesukoneessa, vaikka ”saunahattu” konepesun kestäisikin – siellä noki vain imeytyy tekstiilin kuituihin, ja saattaa myös tarttua muuhun pyykkiin.


Sami-saunahattu

Jos sulla Sami-saunahattu on henkilökohtaisessa käytössä, niin samoin kun Satu-saunahatun kanssa. Saunottajat ja sauna-alan yrittäjät jotka tarjoavat kunnollisen saunahatun asiakkailleen, niin Sami-saunahattu on luotu tätä tarvetta palvelemaan. Sen olen käsin neulonut suomenlampaanvillalangasta ja pesukonehuovuttanut. Pesukoneen poweri on isompi kuin käsin huovutettu, mutta tämä ohje on vain Sami-saunahatuille ei muille käsin/konehuovutetuille. Konepesu 30-asteen villapesu ja villanpesuaineella  (PH neutraali eli 7 tai hivenen alle), linkous max. 400 kierrosta - tällä tämä on testattu. Jos hupsahtaa 40-asteen ja 1000 kierroksen pesuun Sami-saunahattu kutistuu. 

Ei huuhteluainetta ja käytä villalle tarkoitettua pesuainetta  (PH neutraali eli 7 tai hivenen alle). Kemikaalit vahingoittavat helposti villan kuitua. Koneen täyttöaste myös voi vaikuttaa mahdolliseen kutistumiseen. Suositeltavaa on tietenkin käsinpesu, käden lämpöisessä vedessä, mutta aikataulullisesti tämä voi olla haastavaa. Pesun jälkeen voit venytellä muotoonsa jos haluat tai tarvetta - ei tarvitse erillistä muottia.


Sanna-saunatyyny



Sisätyyny: Tuuleta - ei kone eikä käsin pesua

Tyynynpäällisen pesu ohje: Pellava on likaa hylkivää joten tuuletuskin voi riittää. Pellava kestää kuumankin konepesun, laimennetulla synteettisellä pesuliuoksella. Huuhtelu runsaalla vedellä, älä kierrä tai laskosta. Kuivaa ilmavasti tasolla tai riippuen, mutta vältä auringon tai liian kuumaa kuivauspaikkaa.

Pellavalla on luonnostaan antibakteerinen ominaisuus. Ensisijaisesti tuuletus mutta myös koneellinen pesu tarvittaessa - kastele ennen pesua (pysyy pesussa mm. sileämpänä) konepesu 60 astetta, ei valkaisua, vältä pitkää linkousta (lisää ryppyisyyttä) eikä rumpukuivausta. Oio pesun jälkeen ja laita kuivumaan. 


Kalanruoto tyynynpäällinen kutistuu ensimmäisessä pesussa n. 5-7 %
Kivipestyt Vihta, Savu, Kelo on kivipestyä pellavaa ja valistajan mukaan ei kutistu - saattaa värjätä.



Sakari-saunatyyny päällinen:
Pellava kestää kuumankin konepesun, mutta värien pysyvyyden vuoksi värjäämö suosittelee 25-30 asteista runsasvetistä pesua, laimennetulla synteettisellä pesuliuoksella. Huuhtelu runsaalla vedellä, liika vesi pois lastalla, älä kierrä tai laskosta. Kuivaa ilmavasti tasolla tai riippuen, mutta vältä auringon tai liian kuumaa kuivauspaikkaa.



Bertil-pesukinnas, Jenni-saippuatasku, Pellervo-pesulappu, Laila-lattiarätti tai Saga-saunahattu

 

Helppo hoitaa, tuuletus riittää pellava on likaa hylkivä sillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuusmateriaali. 
Tarvittaessa käsinpesu max. 30 astetta (värin säilyvyyden vuoksi), runsaassa vedessä, muutoin pellava kestää kuumempaakin pesua. 

Kuivaa ilmavasti – tasokuivaus.

Vältä suoraa auringonpaistetta tai liian kuumaa kuivauspaikkaa, värin pysyvyyden takia.

Bertil ja Jenni: Vartalon ja kasvojen hierontaan ja pesuun. Miellyttävän karheapinta kostuessa pehmenee. Mikäli haluat sekä pesu- ja hierontakintaan suosittelen kahden Bertilin hankkimista. Bertil käy myös mahtavasti esim. mm. juuresten tai auton pesuun.


Eetu- tai Peetu-persläppä - istuinalunen - pefletti

Materiaali: 
100 % pellava, kalanruoto kutistuu pesussa n. 7 % - kivipestypellava ei kutistu – kankaat on valmistettu Öko-Tex® Standardin mukaisesti. Pellava materiaalina on likaahylkivä ja niillä on ainutlaatuinen antibakteerinen ominaisuus. 

Hoito- ja pesuohje: 
Konepesu max. 60 astetta. Kastele ensin. Myrkyttömät kangasvärit kestävät myös tämän. Vältä pitkää linkousta, ei valkaisua tai rumpukuivausta. Oio kosteana ja silitä nurjalta. Käsin maalatut: Silitys … piste – kuvio välikankaan läpi.


Jaana-jalkalaudematto


Loimien osalta: samat kuin Bertil-pesukinnas tai Jenni-saippuatasku
Kude: sama kuin Peetu ja Taru-turbaanin.

Pellava kestää pesua kyllä, värien pysyvyyden takia alhaisemmat suositukset.
Kutistuu mahdollisesti n. 5-7 % epätasaisesti


Taru-turbaani

Pellava kestää kuumankin konepesun, mutta suositus 60 astetta. Suositellaan runsasvetistä pesua, laimennetulla synteettisellä pesulioksella. Huuhtelu runsaalla vedellä. Ei pitkää linkousta, eikä rumpukuivausta. Kivipestypellava ei kutistu, mutta pitsi jonkin verran joten pesun jälkeen venytä pitsi sauma. 


Sampo-saunatonttu

Jos haluat laittaa Sampo-saunatontulle "partavettä", kastele parta n. 15 cm alhaalta mitaten, purista tippuva vesi pois - lisää tiputtele tuoksu kosteaan partaan - tai kuten videolla sekoita tuoksu astiaan ja kasta parta n. 15 cm - anna imeytyä halutun ajan ja tuoksun voimakkuuden toiveen mukaan.

Terva tuoksuu parrassa useamman vuorokauden ajan, se tuoksuttaako ensimmäistä 12 h sitten koko saunan riippuu tuoksun määrästä. Pellavapartainen parta kostutettuna tuoksuu pellavalle - eli tänä peittääkseen tuoksua tulee olla enemmän kuin värjätyissä pellavaparroissa.

Katso esittely video ja alta tuoksutus testi

 Ja sitten vielä 


Ville-pellavavihta - kestovihta

Käytä kuivana (kivampi käyttää) - huuhtele lämpimällä vedellä käytön jälkeen. 

Laita ilmavasti kuivumaan, siten ettei ole riskiä että "Vipe" joutuu tulen kanssa tekemiseen tai kiuaskivien.

Käsin pesu - ei konepesua.

Pellava on luonnostaan antibakteerinen ja luonnon materiaalina aikanaan maatuu - siksi mainio kestovihta.